Wettelijk trouwen of ceremonieel trouwen? Wat is het verschil?

Yes, je bent verloofd en je bent op zoek naar een mooie locatie om te trouwen. Je wilt hier graag de ceremonie houden en ziet dan: ‘wij zijn ook een officiële trouwlocatie’. Wat houdt dat eigenlijk in? In deze blog vertel ik je alles over het verschil tussen een wettelijk huwelijk en een ceremonieel huwelijk en wat er zoal mogelijk is als je gaat trouwen.

“Trouwen duurder geworden”

Dit was vorige week in veel nieuwsartikelen terug te vinden. Trouwen bij veel gemeentes in Nederland is dit jaar duurder geworden. Voor mij was dit aanleiding om met Jessica van Ceremonie vol Liefde live in gesprek te gaan. Over haar lees je verderop in deze blog meer. We hebben gesproken over het nieuwsartikel, maar ook vragen beantwoord over wat het nu betekent om voor de wet te trouwen en wat ceremonieel trouwen inhoudt. Om het een beetje overzichtelijk te houden qua mogelijkheden om te trouwen, volgt nu deze blog.

Wettelijk trouwen

Als je na je huwelijksdag officieel als man en vrouw door het leven wilt gaan, ben je in ons land verplicht om voor de wet te trouwen. Dit kan bij iedere gemeente in Nederland en dit heeft voornamelijk een formeel karakter. Waarom zo formeel? Dat is omdat het huwelijk bepaalde rechten en plichten met zich mee brengt. Er zitten ook juridische gevolgen aan en dit moet gewoon op de juiste manier vastgelegd worden. Het is natuurlijk ontzettend leuk om te trouwen, maar er zit natuurlijk ook een serieuze kant aan en die zie je terug als je voor de wet trouwt.

Hoe ziet trouwen bij de gemeente er uit?

Bij de gemeente kun je kiezen voor een wettelijk huwelijk met of zonder ceremonie. Daar zit natuurlijk een prijsverschil in, maar ook een verschil in het aantal gasten dat je mee mag nemen, in welke ruimte het huwelijk plaatsvindt en ook hoe lang de ceremonie duurt. Informeer bij de gemeente waar je wilt trouwen, wat de mogelijkheden en kosten zijn om hier een goed beeld bij te krijgen.

Wat kost het om te trouwen voor de wet?

Onlangs was in het nieuws dat het bij veel gemeentes in Nederland duurder is geworden om te trouwen. Gemeentes mogen deze prijzen zelf bepalen wat tot gevolg heeft dat je in de ene gemeente veel meer kwijt kunt zijn voor eenzelfde trouwakte dan in de andere. Helaas geldt er geen standaardtarief. Wel is het zo dat je zelf mag kiezen waar je trouwt! Op die manier kun je dus zomaar enkele tientallen of wellicht zelfs honderd euro besparen door bij een andere gemeente te trouwen, dan waar je woont.

Kun je ook gratis trouwen?

Om het huwelijk voor mensen met een laag inkomen ook mogelijk te maken, zijn gemeentes in Nederland verplicht om trouwen gratis aan te bieden. Vaak zijn de mogelijkheden hiertoe beperkt, bijvoorbeeld tot maandag om 9.00 uur en moet je er ook ruim van te voren al bij zijn om zo’n moment vast te leggen. Bovendien mag je hier geen gasten bij uitnodigen, slechts je getuigen mogen er bij zijn, en wordt dit echt als een formaliteit behandeld. Na zo’n 15 minuten sta je weer buiten en ben je getrouwd!

Ceremonieel trouwen

Veel bruidsparen kiezen er voor om op een andere locatie te trouwen dan bij het gemeentehuis. Dat kan eventueel gecombineerd worden met een wettelijk huwelijk. Locaties geven dan vaak aan dat zij een officële trouwlocatie zijn. Dat wil zeggen dat zij door de gemeente erkend zijn dat er getrouwd mag worden. Om hier ook voor de wet te mogen trouwen, moet er ook een ambtenaar van de burgerlijke stand bij aanwezig zijn. Het zal je misschien niet verbazen, maar als je op deze manier wenst te trouwen, dan is dat duurder dan een ceremonie op het gemeentehuis.

Vind je het niet zo erg om het wettelijke gedeelte los te koppelen van je trouwdag, dan kan je er ook voor kiezen om ceremonieel te trouwen. Eigenlijk komt dit er op neer dat je, samen met je getuigen, op een eerder moment samen naar de gemeente gaat om formeel te trouwen en dat je op de trouwlocatie elkaar symbolisch nog het ja-woord geeft. Omdat formeel alles al gedaan is, hoeft hier geen ambtenaar van de burgerlijke stand bij te zijn. Je kunt de hele ceremonie inkleden zoals jullie dat graag willen en je kunt er ook voor kiezen om een ceremoniespreker of zelfs iemand uit jullie eigen kring het woord te laten doen.

In mijn ogen zitten er veel voordelen aan zo’n ceremonieel huwelijk. Ik vind het mooi als er persoonlijke elementen in een trouwceremonie verwerkt zijn en dat het echt past bij het bruidspaar. Jessica van Ceremonie vol Liefde is zelfstandig trouwambtenaar maar werkt ook als BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand). Zij mag zowel bij gemeentes als daarbuiten huwelijken voltrekken. Met haar ervaringen en kennis heeft zij een blog geschreven, die zeker het lezen waard is: Wat zijn de voordelen van een ceremonieel huwelijk?

Hoe kun je het beste trouwen?

Als weddingplanner kan ik me enorm goed voorstellen dat je nu misschien meer vragen hebt dan antwoorden. Voor een bruiloft an sich moet je al zo veel regelen en dan moet je voor de ceremonie zelf nu dus ook nog besluiten hoe je wilt gaan trouwen. Mijn tip: bespreek samen met je verloofde wat voor jullie beide belangrijk is. Als je er bijvoorbeeld veel waarde aan hecht om op dezelfde dag voor de wet te trouwen als de ceremonie te houden, dan kun je die twee het beste aan elkaar koppelen. En ook dan heb je nog de keuze om op het gemeentehuis te trouwen of op een trouwlocatie. Hechten jullie veel waarde aan een eigen, persoonlijke ceremonie en vinden jullie het te duur om daar ook nog een ambtenaar van de burgerlijke stand bij te hebben? Dan past het ceremonieel huwelijk beter bij jullie en kunnen jullie op een eerder moment langs het gemeentehuis voor de trouwakte. Misschien zelfs een keer op een maandagochtend, als je er op tijd bij bent :).

Studio Lin Maakt