Veni, vidi, vici: Cycle for Plan Guatemala

De strijd tegen kindhuwelijken in Guatemala, daar begon het voor mij mee. Het werd veel meer dan dat, graag deel ik mijn ervaringen met jullie in deze blog.

Maandenlange voorbereidingen, inzamelingsacties en trainingen hebben me in februari naar Guatemala geleid. Ik ging fietsen voor Plan International. Met eigen ogen zien hoe het leven is voor jonge meiden en jongens in een land waar het overgrote gedeelte van de bevolking in armoede leeft. De verhalen horen van deze sterke meiden en jongens hoe zij zich ontworstelen aan de armoedecyclus. Een armoedecyclus die er vaak toe leidt dat meiden door gebrek aan kennis en middelen al op jonge leeftijd zwanger raken en dan ofwel verlaten worden door de vader in spé ofwel door de situatie gedwongen worden te trouwen met deze jongen.

Ik had er vanuit mijn positie als kersverse zelfstandig ondernemer erg veel moeite mee dat er elders in de wereld nog zoveel jongeren leven onder deze omstandigheden. Wij hebben het toch maar goed in Nederland. Dat ik kan kiezen voor een beroep als wedding- en eventplanner, gedreven door het vieren van het leven, is echt een voorrecht. Dat besef ik me iedere dag! Met het geld dat ik heb opgehaald (€ 5.232,-, het hoogste bedrag van mijn groep!!) kan Plan International verschillende communities in Guatemala ondersteunen met projecten, waardoor de jeugd zich daar kan ontwikkelen en ook betere kansen krijgt voor de toekomst. Op deze manier kan de armoedecyclus worden doorbroken.

De fietsreis was een unieke ervaring op zich. Pieken worden hoger als de dalen diep gaan. Dat besef je je als je zowel fysiek als emotioneel zo wordt uitgedaagd. Ook de verschillende weerselementen hebben we ervaren. Regen, zon, kou en hitte, niets werd ons bespaard. Een groep onbekenden wordt in no-time een hechte groep gelijkgestemden. Bloed, zweet en tranen worden met elkaar gedeeld. Maar er wordt net zo hard gelachen, gejoeld en gejuicht! Wat ben ik blij dat ik de 400 kilometers en vooral de 7000 hoogtemeters met deze mooie groep mensen heb kunnen afleggen. Alleen had ik dit nooit kunnen doen.

Dank aan iedereen die mij gesponsord heeft, in het speciaal mijn shirtsponsoren: Rabobank, Bed & Breakfast Luxxum, Vitasports, POP Boutique Salon, Berlage, Anne&Max Eindhoven, het Wijnhuis, Eindje en Blendomatic. En natuurlijk dank lieve medefietsers, crew en begeleiders vanuit Plan Nederland en For All Reasons. We did it!

Wil je meer weten over mijn voorbereiding op deze Cycle for Plan reis? Neem dan een kijkje op mijn actiepagina van Cycle for Plan.

Gedurende de fietsreis zelf hebben we als deelnemers iedere dag een blog/vlog gemaakt. Deze zijn te lezen en bekijken via deze link.

Studio Lin Maakt