Tradities bij trouwen: de first look

Een bruiloft en alles daaromheen zit bomvol tradities. Van het aanzoek tot de huwelijksnacht, van oudsher zit er veel betekenis verborgen in de vele onderdelen die bij een bruiloft komen kijken. Zo veel zelfs, dat ik er per onderdeel apart een blog aan zal wijden. In deze blog ga ik in op de traditie van de first look!

Traditie: de first look

Je kent het misschien wel van de romantische films: de bruidegom, die vol spanning bij het altaar wacht tot zijn bruid eindelijk naar hem toe loopt. Hij heeft tranen in zijn ogen, want oh wat is ze mooi! Ook bij de bruid zijn de emoties van het gezicht te lezen. Dit tafereel van de first look komt in films, maar ook in het echt nog veel voor.

In ons land ziet de bruidegom zijn bruid volgens de traditie echter al op een eerder moment die dag. Volgens de traditie brengt de bruid de laatste nacht voor het huwelijk door in het huis van (een van) haar ouders. Op de ochtend van de trouwdag bereidt zij zich daar voor en de bruidegom bereidt zich elders voor. Zij zien elkaar dus nog niet. Het moment van de first look, de eerste keer dat de aanstaanden elkaar zien op de trouwdag, volgt als de bruidegom de bruid op komt halen bij haar ouderlijk huis. Hij belt aan en de bruid opent de deur of de bruid komt langzaam van de trap afgelopen. Bij dit speciale moment kunnen eventueel ook naaste familieleden en goede vrienden worden uitgenodigd. Een leuke trip down memory lane voor mij: bij de bruiloft van Martijn & Susan hadden we zo’n traditiegetrouwe first look, ontzettend mooi!

Andere mogelijkheden voor een first look

Een andere mooie manier is om de man met zijn rug naar zijn vrouw toe te laten staan. De vrouw loopt vervolgens naar hem toe en tikt hem op zijn schouder, waarna hij zich mag omdraaien voor ‘the first look’. In principe kan dit op iedere gewenste locatie, zelfs in een maïsveld ;). Check deze foto’s maar eens! Natuurlijk kan het ook omgedraaid worden: de vrouw wacht en laat de man naar haar toe lopen. Hoe dat er uit ziet, kun je hier bekijken.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de first look gelijktijdig te doen. Jullie gaan met de ruggen tegen elkaar aan staan, zodat jullie elkaar niet kunnen zien, en draaien dan tegelijkertijd naar elkaar toe. Ook hierbij is het spanningselement voelbaar, wat het ook zo mooi maakt. Kijk maar eens naar deze foto’s hoe dit beeld er uit kan zien.

Zoals al eerder benoemd, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om elkaar pas echt voor het eerst te zien bij de trouwceremonie. Daar zijn dan ook jullie familie en vrienden bij aanwezig, zodat zij ook dit prachtige en emotionele moment kunnen meepakken.

Do’s and don’ts bij een first look

Net als bij zo’n beetje alles bij een bruiloft geldt ook bij een first look: er is geen goed of fout. Het is jullie dag, jullie bruiloft, dus vul deze in zoals jullie dit graag zouden willen. Wel is het goed om van tevoren stil te staan of en hoe jullie dit moment willen invullen. Denk er over na hoe jullie elkaar voor het eerst willen zien. Vinden jullie het mooi om de traditie in ere te houden? Of willen jullie elkaar liever op een moment zien dat er veel of juist weinig andere mensen bij zijn?

Nog één tip van mijn zijde: laat het moment van de first look vastleggen door een fotograaf en/of videograaf. Het moment dat jullie als bruid en bruidegom elkaar voor het eerst zien op jullie allermooist is niet in woorden te beschrijven. Een goede fotograaf/videograaf weet dit moment als geen ander op beeld vast te leggen, wat een herinnering voor het leven geeft.

Studio Lin Maakt