Duurzaam trouwen doe je zo!

Bij bruiloften wordt vaak alles uit de kast gehaald voor één speciale dag. Dat klinkt en is vaak natuurlijk niet heel duurzaam. Vind jij het belangrijk dat jouw bruiloft niet de meest vervuilende dag van het jaar wordt? Neem dan de volgende tips ter harte!

Een duurzame bruiloft

Laatst heb ik met een heel fijn team een mooie herfstbruiloft neergezet in een druivenkas. Gedurende de organisatie en op de dag zelf viel het me meer en meer op dat we op verschillende vlakken stiekem heel duurzaam bezig waren. Stiekem, omdat een duurzame bruiloft niet onze intentie was om neer te zetten. Maar het is natuurlijk heel fijn als blijkt dat we allemaal wel heel erg bezig zijn met onze aardbol en dat je dat dan ook terug ziet op zo’n dag!

De duurzaamheid op deze dag zat ‘m onder andere in de (vintage) trouwkleding, het drukwerk op gerecycled papier, de vegan make-up en hergebruik van de styling en decoratie. Slechts een paar punten waarop jij je bruiloft kunt verduurzamen en ik zal er hieronder verder op ingaan.

1. Vintage of duurzame trouwkleding

Tweedehands kleding is al jaren hartstikke hip! Niet alleen vanwege het vaak onderscheidende, unieke karakter er van, maar ook vanwege de vriendelijke prijs en het feit dat het gewoon beter is voor het milieu. Dat geldt natuurlijk ook voor trouwjurken en -pakken. Misschien wel des te meer, omdat die kleding vaak echt maar één dag is gedragen. Via Marktplaats worden al jaren trouwjurken uitgewisseld en tegenwoordig zijn er ook platforms speciaal voor de verkoop van ‘preloved weddingdresses’. Ook zijn er bruidsmodezaken, die zich alleen nog bezig houden met vintage trouwkleding. Van oude jurken maken zij de mooiste creaties, zo goed als nieuw. Zo ook Ciel Flora, die zowel de gave jumpsuit met overgooier en de jurk bij deze shoot verzorgde.

Wil je voor je bruiloft toch een nieuwe jurk of een nieuw pak? Vraag dan in de betreffende zaak naar gebruik van duurzame materialen en stoffen. De modebranche en dus ook de trouwmodebranche heeft verduurzaming hoog in het vaandel staan. Bij Michael & Giso, die voor deze shoot zowel het prachtige pak als de jas verzorgde, werken ze bij voorkeur met stoffen als flanel.

2. Vegan make-up voor de bruid

Laat je op je mooiste dag ook tot je mooiste zelf maken door een ervaren hair and make-up artist. Veel, zo niet alle, professionals werken met vegan producten en zijn op die manier ook heel milieubewust bezig. Zo ook Sarah van Sarahs Colors! Naast de vegan make-up is ze ook bewust bezig met plasticvermindering door gebruik te maken van refills.

3. Uitnodigingen van gerecycled papier

Eerlijk is eerlijk, het meest duurzaam is om geen papier te gebruiken, maar je uitnodiging per e-mail te versturen of een website voor je bruiloft te maken. Maar als jij graag zo’n mooie matchende save the date, uitnodiging en menukaart wilt hebben, voel je dan niet bezwaard! Dat kan, ook op een duurzame manier. Zo zijn er bedrijven, zoals bijvoorbeeld Cotton Bird, die dit drukwerk verzorgen en daarbij gebruik maken van gerecycled papier.

4. Hergebruik van styling en decoratie

Wil je groen trouwen, dan raad ik het af om zelf je styling en decoratie te verzorgen. Helemaal als je daarvoor sites als AliExpress wilt afstruinen en de goedkope spullen laat inschepen. Wat ga je bovendien erna met al die spullen doen? Ik adviseer om een stylist in te schakelen of om decoratie te huren. Zo worden dezelfde spullen op vele bruiloften gebruikt en niet slechts één dag. Simone van Simones Styling, de betrokken stylist bij de shoot, geeft tevens aan dat ze als stylist duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en daar bij de inkoop van materialen rekening mee houdt. Het gebruik van lopers raadt ze bijvoorbeeld af, want die zijn vaak maar één keer te gebruiken en kunnen dan weggegooid worden. Zonde!

5. Duurzaam gebruik van bloemen

Gebruik van bloemen op een bruiloft is in principe niet duurzaam. Hoe kun je dit dan toch zo duurzaam als mogelijk maken? Michelle van Le Fleurieus tipt: “Maak gebruik van bloemen uit dat bepaalde seizoen of gebruik droogbloemen.” Wat heel tof was bij deze shoot, waar Michelle de betrokken bloemstylist was, was dat we de eyecatcher bij de ceremoniesetting in zijn geheel hebben laten terugkomen op de dinertafel! Het ziet er heel anders uit, maar het zijn echt dezelfde bloemen. Ook dat is duurzaam.

6. Golden oldie! Duurzaam omgaan met goud

Oud goud omsmelten en hergebruiken voor het maken van nieuwe sieraden. Dat is wat veel juweliers doen en op die manier dragen zij bij aan een duurzame leefomgeving! Ook onze betrokken juwelier Kirsten van Kirsten de Bruijn sieraden werkt op die manier. Daarnaast let zij er bij de aankoop van diamanten op, dat dit geen conflictdiamanten zijn. Conflictdiamanten, ook wel bloeddiamanten, zijn diamanten die worden verkocht en waarvan de opbrengt wordt gebruikt ter financiering van rebellengroepen in conflictgebieden in Afrika.

7. Lekker en verantwoord eten

Wist je dat de lekkere en mooie taart en sweets, die we bij de shoot hadden, ook verantwoord waren? Althans, verantwoord voor het milieu ;). Inès van Cheffi’s Pastrie geeft aan dat de ingrediënten zoals boter, eieren, melk en chocolade biologisch zijn en dat ze verse vruchten lokaal haalt. Tevens is het mogelijk om bij haar vegan gebak te bestellen. Daarnaast gebruikt ze ecologisch verantwoord verpakkingsmateriaal. Al met al probeert ook zij zo duurzaam mogelijk haar producten te maken!

Met bovenstaande duurzame elementen hebben we dus laten zien dat het zeker mogelijk is om duurzaam te trouwen! Zelf probeer ik ook duurzaam met de wereld om te gaan. Ik heb bijvoorbeeld niet eens een auto! Benieuwd hoe ik jullie kan helpen als weddingplanner om tot een duurzame bruiloft te komen? Klik dan hier voor meer informatie over mijn dienst als weddingplanner of neem direct contact met me op!

Studio Lin Maakt