Bubbels!

Of je nou iets te vieren hebt of niet: voor bubbels is het natuurlijk altijd een goed moment! Zelf ben ik groot fan, maar wat is nu het verschil tussen champagne, cava en prosecco? Lees hier alles over de verschillende type bubbels.

Champagne

Beginnend met de top en de duurste bubbel: champagne. Dit drankje is vernoemd naar het mooie gebied dat ligt in Noord-Frankrijk.

Champagne wordt gemaakt van de drie druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Het grappige is dat de meeste champagne wit is, terwijl de pinot noir druif en de pinot meunier druif blauwe druiven zijn. In andere streken maken wijnmakers daar vaak rode wijn van. De binnenkant van elke druif is kleurloos, dus als je zorgt dat het rode schilletje zo snel mogelijk van de binnenkant wordt gescheiden kun je witte wijn of in dit geval champagne ermee maken.

In andere delen van Frankrijk weten ze ook hoe ze bubbels moeten maken, en die heten dan crémants. Bijvoorbeeld crémant de Bourgogne of crémant de Loire. Hier zitten ook vaak hele mooie bubbels bij, de druif is afhankelijk van de streek waar je in zit én dit zijn leuk betaalbare alternatieven. Ideetje voor het welkomstdrankje op je bruiloft?

Cava

Cava komt voor het grootste gedeelte uit het noorden van Spanje, in de buurt van Barcelona. Deze bubbels worden heel vaak gemaakt van de parellada, de xarello en de macabeo druif. De methode om deze Spaanse bubbel te maken is hetzelfde als bij champagne, maar door de andere bodem en andere druiven is het weer een hele andere (en betaalbare!) bubbel. Meestal zijn de bubbeltjes iets groter dan in champagne.

Prosecco

Deze lichte, sprankelende bubbel komt uit het noorden van Italië en kan op de méthode traditionelle worden gemaakt of met de 2e gisting in de wijntank. Deze bubbel herken je aan zijn peerachtige fruitigheid en zachte zuren. Ideaal voor de borrel!

In de rest van de wereld kunnen ze het trouwens ook wel, al zijn de regels daar vaak iets soepeler! In Zuid-Afrika noemen ze het heel mooi Vonkelwijn en in Australië noemen ze het Sparkling.

De verschillen tussen de bubbels in het kort

  • Land van afkomst: champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië;
  • Prijs: champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel 20 euro of meer. Rond de 10 euro heb je al een goede fles cava in handen en prosecco kost meestal niet meer dan 5 euro. Dit prijsverschil komt met name door de exclusiviteit van champagne;
  • Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne rijpt 15 maanden op de fles en bij cava ongeveer 9 maanden. Prosecco wordt op een andere manier geproduceerd; de tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles (zoals bij de andere twee). Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco;
  • Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.

Heb je ook zin in een glaasje bubbels gekregen na het lezen van deze blog? Mijn kennismakingsgesprekken zijn vrijblijvend én sparkling en ik sla een glaasje bubbels zeker niet af. Dus laten we proosten op de liefde!

Studio Lin Maakt