Bruidstaarten en sweet tables: tips en adviezen van Bakverhalen

Let’s talk about cake! In de serie Let’s talk about ga ik in gesprek met verschillende leveranciers werkzaam in de trouwbranche. Dit keer heb ik vragen mogen stellen aan Angelique van Bakverhalen. Zij maakt de mooiste én lekkerste bruidstaarten en sweet tables en geeft daarover ook tips en advies. Lees hier verder!

Let’s talk about… cake!

Misschien wel het lekkerste onderdeel van je bruiloftsdag: smikkelen van de bruidstaart! Een heerlijk zoet moment na de ceremonie of na het diner, het liefst onder het genot van een lekker drankje. Eerst elkaar een hapje voeren onder de priemende ogen van al jullie gasten én natuurlijk de camera, om vervolgens zonder gene te genieten. Zo zie je het toch het liefst?

Bruidstaart of sweet table?

Wat een bruidstaart is, hoef ik hier niet verder uit te leggen. Daar kunnen we ons allemaal wel een smakelijke voorstelling van maken :). In gesprek met Angelique van Bakverhalen valt echter ook regelmatig het begrip ‘sweet table’. Wat is dat dan precies? Angelique legt uit dat een sweet table bestaat uit meerdere kleine zoete versnaperingen, zoals tartelettes, éclairs, chocoladelolly’s, macarons en donuts. Vaak zit daar ook een kleine taart bij, zodat er voor ieder wat wils is. Natuurlijk wel allemaal zoet, zoals de naam ook suggereert.

Wat als je verloofde niet van taart houdt en jij wel?

Tijdens het live gesprek dat Angelique en ik hadden op Instagram, werd de vraag gesteld: ‘Wat als je verloofde niet van taart houdt en jij wel?’ Ik vond het een leuke vraag! Angelique gaf daarop aan dat er eigenlijk altijd wel smaken zijn, die ook de verloofde wel zullen aanstaan. Een bruidstaart hoeft niet te bestaan uit een vanille of aardbeiensmaak, maar kan ook bijvoorbeeld een basis hebben van limoncello, wat een heel frisse smaak geeft. Als patissier vindt Angelique het belangrijk om echt een taart speciaal voor het bruidspaar te maken en dan is het het meest bijzonder als de favoriete smaken van hen daarin terugkomen.

Hoe blijft een bruidstaart goed op zomerse dagen?

Tijdens het live gesprek dat Angelique en ik hadden op Instagram, wat hier terug te kijken is, werd de vraag gesteld: ‘Wat als je verloofde niet van taart houdt en jij wel?’ Ik vond het een leuke vraag! Angelique gaf daarop aan dat er eigenlijk altijd wel smaken zijn, die ook de verloofde wel zullen aanstaan. Een bruidstaart hoeft niet te bestaan uit een vanille of aardbeiensmaak, maar kan ook bijvoorbeeld een basis hebben van limoncello, wat een heel frisse smaak geeft. Als patissier vindt Angelique het belangrijk om echt een taart speciaal voor het bruidspaar te maken en dan is het het meest bijzonder als de favoriete smaken van hen daarin terugkomen.

Traditie van bovenste laag van de bruidstaart invriezen, leeft dat nog?

Een bruiloft zit bomvol tradities. Eerder heb ik daar al een aantal blogs aan gewijd. Kijk maar eens!

Een bekende traditie rondom de bruidstaart is dat het bruidspaar de bovenste laag van de bruidstaart invriest. Het bewaren van dit stuk taart om dan een jaar later op te eten, zou veel geluk brengen. Op de vraag, of deze traditie eigenlijk nog leeft, geeft Angelique aan dat ze in al die jaren dat ze bruidstaarten maakt, dit nog maar een aantal keren heeft meegemaakt. Dus het antwoord is eigenlijk nee. Maar, zo geeft Angelique aan, er wordt door bruidsparen wel een eigen twist aan deze traditie gegeven. Zo kun je bijvoorbeeld bij je 1-jarig huwelijksjubileum een kleine versie van de bruidstaart bestellen. Op die manier wordt de traditie toch op eigentijdse wijze in ere gehouden.

Praktische tips om aan te denken bij de bruidstaart

Tot slot geeft Angelique nog enkele praktische tips om aan te denken bij de bruidstaart. Deze zijn met name van belang als je een bruiloft plant op een locatie thuis. Denk er dan bijvoorbeeld aan dat je ook voldoende gebaksbordjes en vorken regelt. En net als ik, is ook Angelique fan van details, dus mocht je bij het diner goud bestek hebben, dan is het wel zo mooi om dit ook bij de taart te hebben. Daarnaast is het handig om een karaf of iets dergelijks met warm water te hebben staan, waarmee het mes kan worden verwarmd. Dat maakt het aansnijden van de taart een stuk gemakkelijker. En tot slot nog een gouden tip: snijd de taart niet in punten, zoals we dat kennen, maar in plakken. Vooral bij taarten met lagen is dit van belang, want de onderste lagen zijn natuurlijk heel groot. Dus plakken in plaats van punten, tenzij je de meest geduldige gasten wilt belonen met een extra groot stuk taart ;).

Loopt het water jou al in de mond na het lezen van deze blog en kun je niet wachten om met Angelique van Bakverhalen in gesprek te gaan over jouw bruidstaart? Neem dan zeker contact met haar op!

Studio Lin Maakt